Tyst


Ljud

Spela den spelaren nedan för att lyssna på innehållet

Get the Flash Player to see this player.

Sluta

Nyheter | Hälpmedel

Hos Syns Träff kan man få råd och support med olika hjälpmedelsanvändning (förstoringsprogram, Daisyspel, fickminne, anteckningsteknik, etc)

En viktig hjälpmedel för personer med nedsata syn är "Talsyntes".

Talsyntes

NonVisual Desktop Access (NVDA) är en källa, bärbar skärmläsare för Microsoft Windows. Projektet påbörjades av Michael Curran 2006. Den nuvarande versionen är fortfarande alpha programvara.

NVDA är programmerad i Python. Det skyr närvarande video avlyssna tekniker för att arbeta med tillgänglighet API: er som Microsoft Active Accessibility, IAccessible2 och Java Access Bridge.

NVDA använder eSpeak som sin integrerade talsyntes. Dessutom stöder SAPI syntar. Utgång till punktdisplay stöds officiellt från version 0.6p3.

Integration

Förutom allmän Windows funktionalitet, fungerar NVDA med WordPad, Anteckningar och Internet Explorer. Den stöder de grundläggande funktionerna i Outlook Express, Microsoft Word 2000/XP/2003 och Microsoft Excel 2000/XP/2003. NVDA har inte testats med Microsoft Office 2007. Den fria kontorspaket OpenOffice.org stöds i begränsad omfattning. NVDA stöder också Mozilla Firefox (version 3 eller högre). Firefox är den rekommenderade webbläsare för maximal fri från hinder webbsurfning av NVDA utvecklare.

Sedan början av 2009, stöder NVDA WAI-ARIA standard för Accessible Rich Internet Applications, så att det i framtiden kan webbapplikationer bättre kunna användas av blinda. Stöd för e-post är försedd med Mozilla Thunderbird version 3 eller högre.

I den nyaste versionen 2010,1 stöder NVDA 64-bitarsversioner av Windows, inloggningsskärmen och User Account Control (UAC) skärmar, och har fullt stöd för Internet Explorer. Den har också en nyare version av E-tala talsyntes, och i den nyaste ögonblicksbilder, "Video hooks" är på gång.

Om du är intresserad av att få en talsyntes gratis du kan ladda ner den här

Nacka