Tyst


Ljud

Spela den spelaren nedan för att lyssna på innehållet

Get the Flash Player to see this player.

Sluta

Aktiviteter

Synstraff inom Spånga Blåband förening består av synskadade och personer med funktionshinder. Vi har hjälpt till datoranvändare med synskador och startade Synstraff år 2009 i Fisksätra, Nacka.

Vi har specialiserat oss på datoranvändning för människor med synskador men stöttar också andra människor med funktionshinder så att de kan ta makten över sina datorer. Utifrån var och ens unika behov, intressen och förutsättningar hjälper Synstraff ideellt till att anpassa en dator, att prova ut och installera hjälpmedel samt att ge råd och tipps i hantering av en dator. Detsamma gäller för närbesläktade utrustningar som mobiltelefoner, GPS-lösningar, förstorande kamerasystem med mera.

Utöver vår erfarenhet och kunskap om vilka konsekvenser en synskada kan föra med sig har vi också en bred kunskap om inställning och användning av datorer i stort, och en specialistkompetens i hjälpmedel för datoranvändare med synskador. När det gäller hjälpmedel har vi även kunskap om teknik som inte behöver vara direkt datorkopplad, som mobiltelefoner, GPS-navigering, talboksläsare (DAISY-spelare) och förstorande kamerasystem.

Våra vanligaste hjälp på Synstraff är att utföra utprovningar, anpassningar, installationer för datoranvändare med synskador. Utifrån den erfarenhet och kunskap vi fått och får från den verksamheten Synstraff har vi även fått många förfrågor om att översätta hjälpmedelsprogram, informera unga synskadade, ge råd och tipps om möjligheter osv.

Vårt mål är att utifrån varje persons unika förutsättningar, drömmar och behov kunna föreslå de bästa lösningarna. För att man alltid ska kunna lita på Synstraff att vi föreslår den bästa hjälpmedel, säljer vi inga hjälpmedel själva för att vi arbetar helt ideellt. Däremot har vi nära kontakt med många användare av olika hjälpmedel på Facebook Synstraff och Internet som delar sin erfarenhet med oss.

Synstraff ligger på Brantvägen 1 i Fisksätra, Nacka men största delen av vår verksamhet sker ute på Facebook Synstraff eller på distans men med direktkontakt med användaren.

Hur gör man för att få hjälp?

Det är inte lätt att hänga med i de olika regelsystemen för att få hjälpmedel och rehabilitering. Oftast krävs det att du som användare själv känner till vem du vill ha hjälp av och exakt vilken hjälp du behöver.

Om du inte vet vart du ska vända dig, så får du gärna kontakta oss på Facebook Synstraff direkt, eller i kontaktformuläret i huvudmenyn på den här sidan "Kontakt". Vi kan förhoppningsvis berätta vart du ska vända dig och hur du gör för att få hjälp i den situationen som just du är i.

Nacka